Sitko do mąki membranowe czy mechaniczne – jakie wybrać?

Nad tym, w jakie sitko do mąki warto się wyposażyć, zastanawia się wiele osób. Dzięki przedmiotom z tej kategorii możliwe jest nadanie potrawom mącznym wyjątkowej konsystencji. Wśród nich odnaleźć można klasyczne modele membranowe i akcesoria mechaniczne. Czym różnią się poszczególne egzemplarze i który może okazać się dobrym wyborem?

Różnice pomiędzy sitkami

sito do mąki

Sito do mąki membranowe to najbardziej znany i wykorzystywany od dawna rodzaj akcesorium. Składa się ono z obręczy i przyczepionej do niej siatki umożliwiającej przesiewanie. Zabiegu dokonuje się poprzez potrząsanie narzędziem lub uderzaniem o jego brzeg. Modele mechaniczne mają zwykle formę metalowych lub plastikowych kubków. Obsługuje się je za pomocą przycisku umieszczonego w uchwycie. Które okaże się lepszym wyborem?

Jakie sito warto wybrać?

Wiele osób zakłada, że lepszym wyborem będzie mechaniczne sito do mąki https://sklep.polmarkus.com.pl/sita. Warto jednak wiedzieć, że dobór narzędzia należy uzależnić od rodzaju potraw. Wspomniane przesiewacze sprawdzą się doskonale podczas przygotowywania pierogów, naleśników i małych porcji ciast. Doskonale napowietrzają mąkę, posiadają jednak mniejszą pojemność. Do dużych porcji wypieków poleca się klasyczne akcesoria, w których na raz zmieścić można więcej mąki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii akcesoria kuchenne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.